Pers

Artikel met foto in de Heerenveense Courant dd. 01-11-2006:

     Fetsje Bouma op haar massagetafel met op de achtergrond de stoompan en kruidenstempels voor Sabaaydi (Foto Petra Kruyt)
‘Masseren is met respect aanraken’

HEERENVEEN – De warme handen van masseuse Fetsje Bouma werken heerlijk ontspannend, net als de muziek en kruidige geuren in haar massagepraktijk. Fetsje heeft jarenlang in de gezondheidszorg gewerkt.

In 1998 kwam ze in aanraking met massage en via allerlei cursussen is ze in 2001 begonnen met de opleiding Integratieve massage. Dit is een ontspanningsmassage waarin drie vormen van massage worden gecombineerd. Daarvoor is ze inmiddels gediplomeerd en in 2003 is ze begonnen met haar eigen praktijk. Twee maanden geleden kreeg die de naam Panta Rei. "Dat is Grieks voor ‘alles stroomt’, iets wat in mijn massages ook zeker zo is.”

Fetsje heeft aan de Zwette in Heerenveen een sfeervolle massageruimte ingericht met alle benodigdheden voor de verschillende massages die ze geeft. De klant kan eerst even tot rust komen en met haar praten, daarna pas begint de massage. Alles is aanwezig, van handdoeken tot kussens. ,,Iemand komt hier voor de ontspanning. Ik wil dat mensen zich niet druk hoeven maken om de was. Omdat ik rustig de tijd voor iedereen neem, is een klant hier al gauw een half uur langer dan de vijf kwartier die de massage duurt.”

In de ruimte is het lekker warm en over de verwarming hangt een doek die de klant bedekt. ,,Die doek geeft ook een zekere bescherming. Als ik met een been bezig ben, ontbloot ik alleen dat.” Voor wie toch moeite heeft met ontkleden, zijn er andere mogelijkheden. ,,Dan geef ik een dynamische massage, die kan gekleed gegeven worden en werkt ook ontspannend.”

Fetsje heeft veel belangstelling voor masseren. ,,Daarom blijf ik ook trainingen doen. Ik bied nu vier verschillende massages aan, hoewel natuurlijk geen massage twee keer hetzelfde verloopt. Het mooie aan masseren vind ik dat het een respectvolle manier van aanraken is, daar hebben veel mensen behoefte aan. Dat ik iemand ontspanning kan bieden en op een fijne manier met mijn handen bezig ben, doet ook mij goed.”

,,Soms krijg ik fantastische cadeaus terug. Laatst moest een van mijn klanten geopereerd worden, ze wilde dat ik haar de avond ervoor zou masseren. Dan wist ze zeker dat ze ontspannen de operatie in zou gaan”, vertelt Fetsje. ,,Een massage zorgt voor een goede doorbloeding van huid en spieren en een betere afvoer van afvalstoffen, dus ook voor de gezondheid is het gunstig.”

En inderdaad, na twintig minuten ‘holistic pulsing’, een dynamische massage, is al een duidelijk verschil te merken. Is ze bij de voeten bezig, dan is dat in het hele lichaam te voelen. Het vergt een zekere overgave om gemasseerd te worden. Als dat eenmaal lukt en de zorgen over wat er gebeurt weggevloeid zijn, maken die plaats voor een heerlijk gevoel. Fetsje luistert naar de signalen vanuit het lichaam, daar stemt ze haar massage op af.
,,Welk lichaamsdeel aandacht krijgt, hangt sterk af van wat iemand op dat moment nodig heeft. Na de massage laat ik iemand even op de rand van de tafel zitten om bij te komen, en bied ik een glas water aan.”

De vier massages die Fetsje aanbiedt zijn de Holistic Pulsing, Integratieve-, Hotstone- en Sabaaydi-massage. ,,De laatste is een massage met Thaise kruidenstempels die ik in een stoompan opwarm”, legt ze uit. ,,Het begint met een voetenbad, daarna stempel ik met de kruidenbollen op de meridiaanlijnen van de rug. Ik maak cirkels met de warme kruiden, dat werkt ontspannend en kan verlichting geven bij allerlei klachten. Ook de schouders neem ik mee. Dan masseer ik de rug met olie, is er een gezichtsmassage en tot slot een onderbeen- en voetmassage.”

De Sabaaydi-massage is nieuw in haar praktijk, daarom geeft Fetsje in de hele maand november tien euro korting op de complete behandeling.
Voor meer informatie of het maken van een afspraak: Panta Rei, Praktijk voor Massages, 0513 625656 / 06 36041780 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..